A családállítás eredete

A családfelállítás Bert Hellinger nevéhez fűződik elsősorban, aki miután levetette reverendáját, a 70-es évek végén először pszichoanalitikus képzést végzett el. Sokat tanult, köztük a primérterápiát (ami a születéssel és az első primer élményekkel foglalkozik, amelyeket a gyerek a világrajövetelekor megtapasztal, mert ezek az egész életére rányomják a bélyegüket). Hellinger szemügyre vette a hatvanas és hetvenes években keletkezett sok terápiás irányzatot és azok úttörőit, pl. a tranzakció-analízist, a Virginia Satir féle családszobrot és NLP-t. Végül ezek sokaságából alakult ki a családállítás.

Hellinger neve mellett említendő Wilfried Nelles (1948, Társadalomkutató, író, családállító terapeuta) és Thomas Schafer, Friedmann Schulz von Thun (német pszichológus) szintén sokat tettek hozzá közvetve, vagy közvetlenül a családállítás mai formájának kialakulásához.

 

Mi a családállítás?

A családállítás önmagában nem terápia, de egy segítő terápiás módszer, aminek terápiás hatása is lehet. Egy önismereti módszer, amely a lelkünkben zajló elakadások feloldásán keresztül vezet önmagunk és legmélyebb motivációink megismeréséhez.

A rendszerállítás, – aminek két alrendszere van, az egyik a családállítás, a másik a szervezetállítás – olyan csoport szimulációs eljárás, amelynek során rendszereket személyek, vagy tárgyak segítségével jelenítünk meg. Emberi kapcsolatok, szociális rendszerek rejtett dinamikáit, mintáit, ezek hatásait teszi láthatóvá érzelmileg megtapasztalhatóvá.

Mindannyian rendszerszerűen és strukturálisan beépítetten viszonyulunk valami nagyobbhoz. Kötve vagyunk családunk és elődeink történetéhez, sorsához és ez különböző hatásokat fejthet ki a mi életünkben is. A tudatalattinkban törvényszerűségek hatnak, amelyek alól nem vonhatjuk ki magunkat.

Az állítások azt mutatják meg, ami van, ami a lelkünkben zajlik. Az állítások tulajdonképpen a lélek tükrei.

Milyen problémával fordulhatok családállítóhoz?

Olyan helyzetben, amikor úgy érzed elakadtál, amikor nem tudod hogyan tovább, amikor ugyanazt a megoldási stratégiát alkalmazod, amiről tudod, hogy nem fog működni, mégsem vagy képes másképp csinálni. Amikor haragszol valakire és nem tudod feldolgozni, vagy párkapcsolati, munkahelyi nehézségek kapcsán. Önbizalom, önértékelési problémák esetén. Elvesztett gyermek, válás vagy szülőkkel kapcsolatos érzések, és gyász feldolgozásában is kérhetsz segítséget. Megoldást hozhat a családállítás döntési helyzetekben is, vagy ha úgy érzed, hogy nem látod pontosan mit kellene tenned. Testi tünetek, betegségek esetén is segít a családállítás átvilágítani a tünetek családállítási hátterét, de a gyógyuláshoz orvosi felügyelet is szükséges lehet. Problematikus gyermekvállalás kérdésköre is ide tartozik, női szerepek, férfi szerepek körüli problémák, „mihez kezdjünk a párkapcsolatunkkal, hogyan tovább?” kérdések. Az egyik legkritikusabb probléma a családon belüli erőszak és a szexuális zaklatás feldolgozása. Evés problémák, zavarok, „szeretnék, de nem tudok lefogyni” családállítási háttere.

Hogyan történik a családállítás?

A rendszerállítás – így a családállítás is – emberi rendszereket modellez le a térben. A rendszerben lévő kapcsolatokat, dinamikákat tudjuk a térben megjeleníteni tárgyak, személyek segítségével. Mindezt azzal a céllal, hogy az alap működési mintákat, működési módokat, elakadásokat tetten érjük. Ezeknek a működési módoknak a hatását vizsgáljuk, majd feloldjuk az elakadásokat.

Az állítási munka alapvetően csoportmunkán alapul, de az igényeknek megfelelően már egyéni munkára is van lehetőség. A kliens hozza a témát. A vele történő rövid beszélgetést követően a csoport résztvevői közül a kliens képviselőket választ a családállító által meghatározott szerepekre, akik megszemélyesítik azokat. Ebben semmi misztikus nincsen, erre a feladatra általában mindenki képes, még azok is, akik el sem tudják ezt magukról képzelni.

Mi a képviselők szerepe?

A képviselők nem rendelkeznek előzetes információval a képviselt személyről, vagy csak minimálissal, ami az interjú során említésre került. A képviselők az interjú alapján, a kliens családon belüli státuszát ismerik meg, esetleg az ehhez kapcsolódó fontosabb tényeket, ez azonban nem feltétele az állításnak. A képviselők nem szerepet játszanak, hanem belső észleléseket juttatnak kifejezésre. Ezek lehetnek testi érzetek, érzelmek és mozgási ingerek, késztetések. Ezeket, és ezek változásait osztják meg a családállítóval. Végül megmutatkozik egy világos kép a családról, a családtagok lelki összefonódásairól és a lehetséges megoldási utakról is, ami természetesen a családállító segítségével kerül feldolgozásra.

Ha érdekel a családállítás, de még csak óvatosan állsz a kérdéshez és először ismerkedni szeretnél a módszerrel, arra is van lehetőséged, mert eljöhetsz a csoportba csupán állítás nélkül is képviseleti szerepre mások állításában részt venni. Mások állításaiból is rengeteget vihetsz haza magaddal önmagadról. Ennek díja 2.000.- Ft.