Jobban szeretem a páromat, mint a saját igazamat!

Az eredeti cikk megjelent a Biatorbágyi Körkép 2022. októberi számában.

Hányan mondhatjuk el ezt magunkról? Vajon mindig sikerül ezt kiviteleznünk? Egy párkapcsolatban mindkét félnek törekednie kell az őszinte megnyílásra egymás felé, és arra, hogy az esetleges sérelmeket meg tudják beszélni egymással.

Sérelmeket általában nem szándékosan okozunk a társunknak, sérelmeink nagy része társunk mulasztásaiból ered. A sok apró sérelem észrevétlenül, milliméterről milliméterre távolítja el a két felet egymástól. Mert a következő sérelemnél már az előző és az azt megelőző sérelem lesz a kiindulási alap. A sérelmek, a mulasztások, a negatív érzéseink megbeszélés nélkül csak egymásra rakódnak, falat képezve közénk. Ez a fal végül érzelmeink áramlásának gátat vetve közénk áll, amitől aztán úgy érezzük, hogy elviselhetetlen a másik, a helyzet, és mire kamasz gyerekeink lesznek, addigra már a válás gondolata is többször átfut az agyunkon.

Amikor egy konfliktus kellős közepén találjuk magunkat, jön a hatalmas veszteségélmény, hogy „már megint nem sikerült megértetnem, amit szerettem volna”. Higgyük el, a másik félben is ott van ez a veszteségélmény. Ugyanúgy, ugyanannyira! Egy párkapcsolatban olykor engednünk kell, hogy mindketten nyerhessünk. Az érzelmileg intelligens emberek, legyen szó nőről vagy férfiról, megtanulták: olykor engedni is kell ahhoz, hogy nyerjünk, valamint sok múlik egy-egy konfliktus kapcsán azon is, hogy mekkora a kompromisszumra való hajlam.

Gyakran előfordul egy-egy meg nem értettség kapcsán, hogy ha sikerül a probléma gyökerét megtalálni, akkor a felek elnézőbbekké válnak egymással. Sokszor az hozza a megoldást, hogy megértjük a párunk belső motivációját abban az adott helyzetben, megértjük, felismerjük, hogy miért ragaszkodik annyira ahhoz az egy dologhoz. Társunk reakciójának lehet az alapja gyerekkori élmény, berögzült attitűd, minta otthonról, hitrendszer vagy értékrendszeri nehézség. Amikor valaki az adott helyzetben indokolatlanul túl heves, erős érzelmekkel reagál, annak hátterében szinte biztosan egy gyerekkori berögzült séma vagy trauma állhat. Az érlelődő konfliktusnak ezen a pontján még el lehet kerülni a konfliktus kibontakozását azzal, hogy megértést tanúsítunk a társunk iránt, együttérzünk vele anélkül, hogy igazat adnánk neki. A megértés tanúsításának egyik lehetséges módja mindent félretéve arra törekedni, hogy a társunkban felgyülemlett stresszt oldjuk egy beszélgetéssel. A legideálisabb egyébként is az lenne, ha még aznap, amikor összezördültünk, úgy térhetnénk nyugovóra, hogy kibeszéljük magunkból a sérelmeinket. De a realitások talaján maradva, ez bizony nem mindig történik így. Az ilyen beszélgetésekhez ugyanis mindkét fél teljes nyitottságára van szükség, vagyis felelősségteljes elköteleződésre a probléma megoldásának irányában.

A stresszoldó beszélgetés hozzávalói:

  • jó időzítés;
  • valódi érdeklődés mindkét fél részéről (üveges szemmel nem ülünk le beszélgetni);
  • együttérzés, empátia, egymás érzéseinek megértésére való törekvés, tartózkodunk az ítélkezéstől és egymás bírálásától;
  • a kéretlen tanácsok is rossz irányadók;
  • mutassunk érzelmeket, ha belefér, öleljük meg egymást, fejezzük ki érzéseinket.

Nagy erőt és lendületet kap egy párkapcsolat abból a sikerélményből, amelyet akkor éreznek a felek, ha a két ember az egymás iránt érzett tiszteletből, megbecsülésből és őszinte szeretetből adódó öszszefogásának eredményeként sikerül elsimítani egy feszült helyzetet. Amikor saját igazamnál jobban szeretem a másikat.

forrás: Biatorbágyi Körkép, 2022. október
fotó: Freepik/yanalya
Jobban szeretem a páromat, mint a saját igazamat!

ÚJ! ÚJ! ÚJ!

Asztrológiai elemzéssel bővítettem szolgáltatásaimat,
a mélyrehatóbb és alaposabb lelki fejlődésetek érdekében.

Asztrológiai elemzés

Minél több szempontból látsz rá a saját működésedre, annál nagyobb a siker a tudatosság és önismeret terén.
Egyedülálló a módszer, mert mind a párkapcsolati tanácsadást, mind a családállítást az asztrológiai elemzésre építem fel,
ez segíti a közös munkánk hatékonyságát, sikerességét, mert az elemzés segítségével direktben a gyenge pontra van módunk fókuszálni.