Kapuzárás, életközépi válság hatása a párkapcsolatra

Az életkor előrehaladtával a férfiak és nők szervezetében is a hormonális változásokon túl, a lelkükben is bonyolult folyamatok indulnak be. Ez a jelenség 45-55 év között jelentkezik leginkább, a köznyelvben gyakran használt kapuzárási pánikként emlegetett kifejezés, amely igazából komplex lélektani folyamatot takar.

Ez az „öregedés” folyamatának természetes részjelensége, de nem jelenti azt, hogy minden esetben kórosan fokozott mértékű lenne, viszont eléggé veszélybe sodorhatja a párkapcsolatot, amennyiben a felek nincsenek kellően tisztában azzal, hogy mit is kell kezdeniük ezzel az újdonságokat, változást erős mértékben hozó időszakkal.

A kifejezés valójában azt jelenti, hogy az életnek egy bizonyos szakasza lezárul. Elkészül az első életleltár, először történik meg, hogy az illető visszafordul a múltja felé és rátekint. A kérdés itt az, hogy az eddigi életét milyen minőségben élte az adott személy, és hogy önmagában kerek egészként működött-e az életének különböző területein, az emberi viszonyulásaiban, a párkapcsolatában, vagy akár szakmai területeken.

Amennyiben ez a visszanézés elégedetlenséggel tölti el az illetőt, mert listázva látja maga előtt, hogy mi mindent rontott el az életében, vagy épp nem élt meg, akkor bizony elönti a pánik félelem, mert azt látja, hogy telik az idő, viszont neki még annyi terve volna, és úgy érzi, ezekre már nem marad ideje, lehetősége. Főleg így van ez, amikor valaki a lelkében érzi a változtatás, fejlődés szükségszerűségét és mivel eddig sodródott az árral, fogalma sincs, hogy mit és hogyan tegyen. Elönti a kétségbeesés, elégedetlenség. Kétely övezi az alapérzeteit, amelyek irreális cselekedetekben, habzsoló korrigálásban, figyelemfelhívó, szokatlan viselkedésben, mások számára meglepő döntések meghozatalában nyilvánul meg.

A nők életében is van ilyen időszak, ami nagyjából ugyanerre az életkorra tehető, a 40 feletti korra. 40 felett, született már néhány gyerek, elmondhatja magáról, hogy megtett mindent, most következik ő! Ugyanazok a lelki folyamatok zajlanak le, hasonló tünetekkel, ugyanazzal az életleltárral, mint a férfiaknál, de a nők manapság hajlamosabbak a „robbantásra”, az egész addigi élet robbantására, beleértve a párkapcsolatot is, míg a férfiak többségére alapvetően a „rosszul érzem magam a bőrömben, de maradok” hozzáállás jellemző.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy a mai társadalomban a nők nagyon is alkalmassá tették magukat az önálló életre fizikálisan is, és képesek egyedül is kormányozni az életüket, így tehát kevésbé függnek a férfiaktól. Ennek hozadéka az igények bátrabb kinyilatkoztatása a párkapcsolatban és az első életleltárra történő pillantás következtében felszínre törő be nem teljesült vágyak, célok megvalósítása felé való visszafordíthatatlan törekvés. Ezt akár olyan áron is bevállalják az öntudatosabb nők, hogy beáldozzák az addigi párkapcsolatukat, gyermekeik apjával való kapcsolatukat, mert olyan erős a rakéta hajtóereje bennük.

A coaching-ülések során feltárjuk mindezek lelki hátterét és megoldást találunk rá, amely egy önismereti útra lépést feltételez, de az út során

 • sokat fogsz tanulni magadról,
 • megérted mi munkál a felülteljesítésed, illetve alulteljesítésed hátterében,
 • rájössz, hogy van mód arra, hogy megújulj a jelenlegi életedben is,
 • újra örömödet lelheted a szexualitásban,
 • azon veszed majd észre magad, hogy tudsz örülni az életnek és céljaid vannak.

Mint mindennek, a kapuzárási pániknak is van pozitív oldala, mégpedig az, hogy a leltárkészítés, önértékelés, az újabb célok kitűzése, úgynevezett bakancslista elkészítése az idő végességének figyelembevétele mellett lehetőséget ad arra, hogy céltudatosabban álljunk bele a saját életünkbe, hogy a hiányzó dolgokat akár érzelmi téren még megélhessük a vágyainkhoz és lehetőségeinkhez mérten.

Valójában a kapuzárás arra ad lehetőséget, hogy a gyeplőt a saját kezünkben tartva, meghozzuk az életére vonatkozó szükséges döntéseket:
mérlegeljünk, változzunk, fejlődjünk.

 


Amennyiben kérdésed merülne fel a leírtakkal kapcsolatban, vagy szeretnél tanácsadáson részt venni, szívesen állok rendelkezésedre. Kérlek, küldd el az alábbi űrlapot kitöltve és igyekszem mielőbb kimerítő válasszal szolgálni.

Elérhetőségeim:

  Elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatót.

  fotó: freepik.com

  ÚJ! ÚJ! ÚJ!

  Asztrológiai elemzéssel bővítettem szolgáltatásaimat,
  a mélyrehatóbb és alaposabb lelki fejlődésetek érdekében.

  Asztrológiai elemzés

  Minél több szempontból látsz rá a saját működésedre, annál nagyobb a siker a tudatosság és önismeret terén.
  Egyedülálló a módszer, mert mind a párkapcsolati tanácsadást, mind a családállítást az asztrológiai elemzésre építem fel,
  ez segíti a közös munkánk hatékonyságát, sikerességét, mert az elemzés segítségével direktben a gyenge pontra van módunk fókuszálni.