kiengesztelődés

Az eredeti cikk megjelent a Biatorbágyi Körkép 2021. decemberi számában.

A karácsonyi és az adventi időszak – ellentétben a társadalomban megjelenő szokásokkal, úgymint vásárlási láz, rohangálás az ajándékok után – a befelé fordulásról, az összegzésről és a következtetések levonásáról kellene szóljon. Ezek integrálása által az eljövendő új évben már megújulva, „más emberként” állhatunk hozzá az élet kérdéseihez. Ebben segít bennünket a természet is a példamutatásával. Ha megnézzük, mi történik az év körforgásában ilyenkor, láthatjuk, hogy a hidegebb idő beköszöntével mind a növényvilág, mind az állatvilág visszavonul, és az ember is szívesen húzza meg magát a kandalló mellett, hallgatva az égő fahasábok ropogását.

Ez az időszak kifejezetten alkalmas arra, hogy párkapcsolatunkban, de egyéb emberi kapcsolatainkban is törekedjünk az említett befelé fordulásra, összegzésre, szembenézésre a saját felelősségünkkel. Olykor-olykor ugyanis nagyon megbántjuk egymást.

Ebben a helyzetben különbözőképpen reagálunk. Gyakori, hogy a megbántó fél érzékeli ugyan: sérelmet okozott a másiknak, de nem ismeri el a másik érzelmeit, és úgy tesz, mintha semmi nem történt volna, vagy elkezdi igazolni, magyarázni a tettét, a legrosszabb esetben pedig a másikat okolja az előállt helyzetért, amiből nemritkán veszekedés kerekedik. Mindezt a megbántó fél nem szántszándékkal teszi: a másik megbántása miatt érzett lelkiismeret-furdalását próbálja enyhíteni tudattalanul ily módon.

Ha azt akarjuk, hogy ezekből a helyzetekből ne elhúzódó veszekedés vagy mosolyszünet alakuljon ki, meg kell tanulnunk ebben a kérdésben is sokkal tudatosabban jelen lenni.

  • A megbántó lépjen ki a kényelmes komfortzónájából, ahol a sebeit nyalogathatja, és az okozott sérelemért vállalja a felelősség rá eső részét = felelősségvállalás;
  • tegyen tanúságot segítő szándékáról: ismerje el a sértett érzelmeit, tehát nem az igazát, hanem az érzelmeit! = empátia;
  • kielégítő módon kérjen bocsánatot = bocsánatkérés.

Vegyük fontolóra e három lépést! Ha így járunk el, a sérelmek nem mélyülnek el, a hullámvölgyből hamarabb sikerül kikeveredni, és a kapcsolat harmonikus egyensúlya visszaáll.

Kellemes készülődést, sikeres összegzést és megújult hozzáállást kívánok mindenkinek az emberi kapcsolatokhoz!

Fotó: freepik.com, forrás: Biatorbágyi Körkép, 2021. december

Kiengesztelődés – Törekedjünk a harmónia visszaállítására

ÚJ! ÚJ! ÚJ!

Asztrológiai elemzéssel bővítettem szolgáltatásaimat,
a mélyrehatóbb és alaposabb lelki fejlődésetek érdekében.

Asztrológiai elemzés

Minél több szempontból látsz rá a saját működésedre, annál nagyobb a siker a tudatosság és önismeret terén.
Egyedülálló a módszer, mert mind a párkapcsolati tanácsadást, mind a családállítást az asztrológiai elemzésre építem fel,
ez segíti a közös munkánk hatékonyságát, sikerességét, mert az elemzés segítségével direktben a gyenge pontra van módunk fókuszálni.